Het creatieve blog

207-01

Creativiteit en het rechter hersenhelft

Door met deze en andere creativiteitten bezig te zijn, werk je vanuit je rechter hersenhelft; het gevoel. Daardoor kan je in contact komen met je eigen innerlijke bron.

Het brengt je naar je innerlijke kind, het vrij en blije kind. Het bevrijdt je als het ware van al je beklemmingen. Het geeft je nieuwe energie en kracht.

De rechter hersenhelft bevat onze intuïtie, gevoelens, gewaarwordingen en indrukken, maar ook het holistisch denken of te wel “alles in een” denken, het vermogen om verbanden te leggen en processen te doorzien. Onze creativiteit zit in deze kant van onze hersenen.

Creativiteit veronderstelt een flexibele houding die de mens in staat stelt om van oude manieren van denken los te komen, gewoontes te veranderen of ook om de dingen van alledag in een nieuw licht te kunnen zien.

De rechter hersenhelft is goed in :

het denken aan morgen,  het naar de film gaan, Musea bezoeken, Gevoelens uiten, het koken vanuit creativiteit, geur en smaak, Avontuurlectuur lezen, gedetailleerd gebeurtenissen onthouden, spontaan zonder specifiek doel rondfietsen of wandelen, houdt van een rommelige leefomgeving, dagdromen

Creativiteit geeft vrijheid.

Laatste blogs

Eerste kennismaking abstract schilderen

Je pakt pen en papier en gaat zonder vooropgezet plan tekenen vanuit de arm. Cirkels. Lijnen en vormen. Zonder nadenken, laat je arm jouw sturen. Dat is tekening 1. Bij tekening 2 ga je met kwast en kleuren je schilderij maken los uit je arm.
Je kan kiezen voor vakken of voor vormen.
Laat ze drogen. En ga er dan met een schraper (stuk plastic overheen) en schrijf erop zonder dat het een echt woord is.

Laat goed drogen.

Vul daarna de kleuren aan waarvan je denkt die kan extra kleur gebruiken. Kies wel uit of de warme kleuren of de donkere kleuren. Maak laag op laag. Laat je verrassen wat er uit ontstaat. Gebruik dan foto kaders in verschillende maten en leg die over je schilderij. Kijk welke vakken interessant zijn wat er intuïtief ontstaan en is en werk die nog verder uit, of lijst ze in.

Lees verder »